Nu står det klart att regeringen ska utreda om ett licenssystem är aktuellt för den svenska spelmarknaden. Om det blir så, kan det vara dags för staten att sälja Svenska spel för att främja en mer jämn konkurrens.

12543140-stodlinjen

När det kommer till den svenska spelmarknaden har turerna varit många och det har länge pratats om huruvida man ska införa ett licenssystem eller inte. Ena dagen ska endast staten få ha ett lagligt nätcasino och andra dagen ska alla aktörer på marknaden få agera fritt. Det senaste inom den härvan är att en utredning har tillsatts och man ska nu utreda om ett licenssystem kommer att bli verklighet eller inte. Om det skulle bli så, kan staten vara tvungna att sälja Svenska spel.

Statens roll utreds

I den här artikeln kan man läsa om att effekten av att staten inför ett licenssystem för alla spelbolag kan bli just att staten måste sälja Svenska spel. På en spelmarknad där konkurrensen mellan aktörerna ska vara jämbördig, bör man nämligen överväga ifall staten ska ha hand om ett spelbolag säger regeringen. Om Svenska spel verkligen kommer att säljas vet vi inte än men klart är i alla fall att man ska utreda vilken roll staten ska ha i ett eventuellt licenssystem.

Vill återta kontrollen

Varför regeringen från alla början har bestämt sig för att utreda den svenska spelmarknaden har att göra med den ställning som de statliga spelbolagen har. Staten förlorar nämligen mer och mer mark eftersom utländska aktörer gett sig in på marknaden och tagit över. Införs ett licenssystem kan staten ha lite mer kontroll över de aktörer som finns på marknaden och civilministern säger att regeringen har en skyldighet gentemot det svenska folket att återta kontrollen av spelmarknaden.